ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА СОЛНАТА ТЕРАПИЯ при астма

АСТМАТА причинява стесняване на дихателните пътища, което нарушава нормалното движение на въздуха в и от белите дробове. По време на пристъп възпалените дихателни пътища реагират на стимули на околната среда, като дим, прах или цветен прашец. Дихателните пътища се стесняват и произвеждат повече слуз, което прави затруднено дишането. Когато слузта се "слепи" и образува "тапи", могат да се запушат по-малките дихателни пътища. Специализирани алергични и възпалителни клетки (еозинофили и бели кръвни клетки) се натрупват на мястото и причиняват увреждане на тъканта. Тези повредени клетки се депозират в дихателните пътища, като по този начин допринасят за стесняването им.

Стимулите, прдизвикващи асматичен пристъп са: алергени от природата (домашни любимци, полени, мухъл); замърсители на въздуха, прах, тютюнев дим, парфюми и ароматизирани продукти; лекарства; алергии, включително хранителни; сулфити и консерванти в храните; инфекции на дихателните пътища – грип, хрема, синузит, ринит; физическа активност; хормонални промени; студено време.

Солната терапия действа благоприятно върху астма, като вдишвайки солни частици, слузта се втечнява и се освобождава по- лесно от организма. Тъй като астмата е хронично заболяване, лечението е много продължително със силни лекарства с много странични ефекти. Доказано е, че след определен брои солни терапии употребата на медикаменти значително намалява или прекратява напълно.

назад